Ser hundar verkligen bara svart och vitt? 

Hundar ser definitivt världen annorlunda än människor gör, men det är en myt att deras syn bara är svart, vitt och bistra nyanser av grått .

Medan de flesta människor ser ett helt spektrum av färger från rött till violett, saknar hundar några av ljusreceptorerna i ögonen som gör att människor kan se vissa färger, särskilt i det röda och gröna området. Men hundar kan fortfarande se gult och blått.

Det du ser som rött eller orange för en hund kan bara vara en annan nyans av solbränna. För min hund, Sparky, kan en ljusorange boll som ligger i det gröna gräset se ut som en solbränd boll i en annan nyans av solbränt gräs. Men hans klarblå boll kommer att se ut som oss båda. Ett bildbehandlingsverktyg online låter dig se själv hur en viss bild ser ut för ditt husdjur.

Djur kan inte använda talat språk för att beskriva vad de ser, men forskare tränade lätt hundar att röra en upplyst färgskiva med näsan för att få en godbit. Sedan tränade de hundarna att röra vid en skiva som hade en annan färg än vissa andra. När de vältränade hundarna inte kunde komma på vilken skiva de skulle trycka på, visste forskarna att de inte kunde se skillnaderna i färg. Dessa experiment visade att hundar bara kunde se gult och blått .

På baksidan av våra ögonglober innehåller människors näthinnor tre typer av speciella konformade celler som är ansvariga för alla färger vi kan se. När forskare använde en teknik som kallas elektroretinografi för att mäta hur hundars ögon reagerar på ljus, fann de att hundar har färre typer av dessa konceller . Jämfört med människors tre slag har hundar bara två typer av konreceptorer.

Hundar kan inte bara se färre färger än vi, de ser förmodligen inte lika tydligt som vi heller. Tester visar att både strukturen och funktionen hos hundögat får dem att se saker på avstånd som mer suddiga . Medan vi tänker på perfekt syn hos människor som 20/20, är ​​typiskt syn hos hundar förmodligen närmare 20/75. Det betyder att vad en person med normal syn kan se på 75 fots avstånd, skulle en hund behöva vara bara 20 fot bort för att se lika tydligt. Eftersom hundar inte läser tidningen, stör deras synskärpa förmodligen inte deras sätt att leva.

Det är sannolikt mycket skillnad i synförmåga mellan raser. Genom åren har uppfödare valt jakthundar som vinthundar för att ha bättre syn än hundar som bulldoggar.

Men det är inte slutet på historien. Medan människor har svårt att se klart i svagt ljus, tror forskare att hundar förmodligen kan se lika bra i skymningen eller gryningen som de kan mitt på dagen. Detta beror på att hundnäthinnor jämfört med människor har en högre andel och typ av en annan typ av visuell receptor . Kallas stavceller på grund av sin form, de fungerar bättre i svagt ljus än konceller gör.

Hundar har också ett reflekterande vävnadslager på baksidan av ögonen som hjälper dem att se i mindre ljus . Denna spegelliknande tapetum lucidum samlar och koncentrerar det tillgängliga ljuset för att hjälpa dem att se när det är mörkt. Tapetum lucidum är det som ger hundar och andra däggdjur den glödande ögonreflektionen när de fångas i dina strålkastare på natten eller när du försöker ta ett blixtfoto.

Hundar delar sin typ av syn med många andra djur, inklusive katter och rävar . Forskare tror att det är viktigt för dessa jägare att kunna upptäcka rörelsen hos deras nattliga bytesdjur, och det är därför deras syn utvecklades på detta sätt . Eftersom många däggdjur utvecklade förmågan att söka föda och jaga i skymning eller mörker, gav de upp förmågan att se den mångfald av färger som de flesta fåglar, reptiler och primater har. Människor utvecklades inte till att vara aktiva hela natten, så vi behöll färgseendet och bättre synskärpa.

Innan du tycker synd om att hundar inte kan se alla regnbågens färger, kom ihåg att vissa av deras andra sinnen är mycket mer utvecklade än dina. De kan höra högre ljud från längre bort , och deras näsor är mycket kraftfullare .

Även om Sparky kanske inte lätt kan se den där orangea leksaken i gräset, kan han verkligen känna lukten av den och hitta den lätt när han vill.