Om du petar i näsan, bör du nog sluta nu! Så HÄR farligt kan det vara!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,112767″ ap yos floating=”2″ ]

Vi gör det nog alla ibland. Vi känner att det kliar och så bara händer det att vi sticker fingrarna upp i näsan. Men har du någonsin trott att det kan vara farligt? Läs vidare för att ta reda på varför du kanske ska tänka dig för innan du pillar ut nästa kråka.

Farliga och även multiresistenta bakterier som Staphylococcus aureus kan komma in i din kropp. Dessa bakterier lever i bihålorna och du ”matar” dem varje gång du sticker fingret i näsan.

En annan komplikation: De nasala väggarna blir irriterade och kan bli kroniskt infekterade. Att pilla i näsan kan skada de känsliga slemhinnorna och orsaka blödningar.

Skorpbildning byggs upp och gör att du vill klia ännu mer. Detta är hur virus, bakterier och svampar som är under naglarna kommer ut i blodet och gör dig sjuk.

Näsblödningar kan vara mycket svåra, eftersom det finns fem artärer som går genom den nedre delen av näsan! Den känsliga slemhinnan i näsan kan ta flera veckor att läka ordentligt.

Vem skulle ha trott att en sådan ofarlig vana kan vara så dåligt för vår hälsa? Så nästa gång du får lust att pilla och klia dig i näsan , kan det nog vara bättre att bara snyta sig istället.

Etiketter:, ,