Brukar du snooza på morgonen? I så fall MÅSTE du sluta direkt! Här är 5 anledningar varför!

[YouPlaySinglePlayer video=”885,829,115731″ ap yos floating=”2″ ]

Visst är det härligt att trycka på snooze när väckarklockan ringer och på så sätt få några minuters bonussömn. Kanske trycka flera gånger och skjuta upp det där jobbiga uppvaknandet så länge som möjligt.

Det finns de som uppskattar de där extra minuterna man får som en liten present så mycket att de medvetet ställer klockan tidigare för att kunna få trycka på snooze några gånger.

Men enligt den sömnexperter är det här ett beteende vi bör göra oss av med. De menar att vi skulle må bättre om den där snooze-funktionen inte fanns.

1. Det sabbar hela din morgon

Din kropp behöver tid för att vakna. Långt innan du vaknar har kroppen börjat förbereda sig, genom att till exempel anpassa kroppstemperaturen. Om du somnar om direkt tänker kroppen ”okej, det var visst inget vi behövde göra nu!”. När klockan sedan ringer tio minuter senare blir hjärnan lite chockad, och det leder till att du kan bli lite groggy och förvirrad. Inget bra sätt att inleda dagen på alltså.

2. Du kan skada andra!

Och just det här tillståndet kan till och med vara farligt. Om du ska köra bil kan du utgöra en fara för andra och dig själv.

3. Du kommer i orytm hela dagen

Om du börjar vakna vid olika tider varje dag så blir kroppen förvirrad, även om det bara skiljer en halvtimme. Det gör att kroppens rytm störs, och att du inte blir ordentligt trött på kvällen.

4. Och i långa loppet kan det vara dåligt för hälsan

Det här kan i långa loppet leda till att din inre klocka blir så störd att du är trött precis hela tiden. Så om du har låg energi kan faktiskt dina sovvanor på morgonen var problemet.

5. Om du slutar kan ditt liv förbättras ordentligt!

Försök att stiga upp samma tid varje dag. Ställ inte klockan på mycket tidigare än vad du behöver. Känn också efter hur pass mycket sömn du tycker att du behöver varje natt, och gå och lägg dig i tid. Placera ditt alarm på ett ställe långt bort från sängen, så att du måste kliva upp för att stänga av det.