9 konstiga saker din kropp gör som faktiskt är försvarsmekanismer! Smart!

Våra kroppar är en komplex samling av många biologiska cykler och system som ofta kan vara svårt att till fullo förstå. Kroppens uppsättning av försvarsmekanismer utgör ett sådant system.De skyddar oss från skada 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, från en hel del saker som skulle kunna skada oss.

Här är nio fascinerande saker din kropp gör som du kanske inte ens har insett var rankad som försvarsmekanismer.

Gäspningar

Det huvudsakliga syftet med gäspningar är att kyla ner hjärnan efter att den blivit överhettad eller överbelastad.

Nysningar

Vanligtvis nyser vi när våra näsgångar är fyllda med för många allergener, mikrober, damm eller andra irriterande ämnen. Nysningarna är kroppens sätt att bli av med detta ”skräp”.

Sträckning

Vi sträcker oss instinktivt för att förbereda våra kroppar för den fysiska belastning vi förväntar oss att ta under dagen. Samtidigt så hjälper att sträcka ut sig musklerna, blodflödet och förbättrar vårt humör.

Hicka

När vi äter mycket snabbt, sväljer stora bitar mat, eller helt enkelt äter för mycket, kan vår pneumogastricnerv blir irriterad. Detta är nära kopplat till vår mage och membran. Resultatet är ett anfall av hicka.

Sömnryck

Detta avser den märkliga känslan du får när du ligger ner för att sova, och när du börjar somna in så rycker din kropp till för en sekund av vad som verkar som en elektrisk stöt. I detta ögonblick så krampar alla dina muskler så starkt att du nästan faller ur sängen, och du vaknar genast.

Detta fenomen är resultatet av det faktum att när du börjar att somna,  så sjunker frekvensen av andningen snabbt medan pulsen saktar ner och dina muskler är avslappnade. Otroligt så tolkar hjärnan detta som att du håller på att dö. Så den försöker rädda dig genom att ge dig ett ryck.

Russinfingrar 

Rynkor som visas på huden och på dina händer spelar en viktig roll. Detta fenomen orsakas av det faktum att när kroppen stöter på en ökad mängd fukt så förstår den att miljön kan vara hal. Så att huden på händerna börjar omedelbart att förändras till ett sätt som gör det lättare för dig att gripa släta ytor.

Minnesförlust

Minnesförlust händer ofta efter obehagliga upplevelser. Våra hjärnor bokstavligen talat tar bort de mest fruktansvärda ögonblicken från våra minnen.

Gåshud

Den primära funktionen av gåshud är att minska den mängd värme som våra kroppar förlorar genom porerna i vår hud, som sedan gör det lättare att värma oss i ogästvänliga klimatförhållanden.

tårar

Bortsett från att agera som skydd för slemhinnan i våra ögon när främmande föremål kommer i kontakt med den, så fungerar tårar som ett instrument för ”känslomässigt försvar.” Forskarna tror att i stressade situationer så skapar kroppen en ny kraftfull källa till irritation för att distrahera en person från smärtan de är för närvarande upplever.

Dessa är bara några av anledningarna till att vi alla bör vara mycket tacksamma för arbetet våra kroppar gör för att skydda oss varje dag. Kom ihåg att slappna av – kroppen sköter det mesta åt dig!

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!